Dezinfekcija

Pod pojmom dezinfekcije, podrazumijevaju se svi postupci smanjenja virulencije, uklanjanja ili potpunog uništavanja klica (mikroorganizama), uzročnika zaraznih bolesti na tijelu, u vodi, u hrani, na predmetima ili u prostoru (uslijed ekstremnih onečišćenja, poplava, izlijevanja otpadnih voda…), a da bi se spriječio nastanak ili širenje zaraznih bolesti.

Gdje i kada se primjenjuje ?
  • nakon poplavljivanja stambenih ili poslovnih objekata, ugibanja ili duljeg boravka različitih životinja u nekom prostoru (npr. glodavci, golubovi, mačke...).
  • unutar gospodarskih postrojenja, hotelskih, bolničkih, sportskih kompleksa i slično.
  • prije prve uporabe površina, kod ponovnog otvaranja objekta koji je dugo bio zatvoren; kod sumnje na otrovanje hranom i kod trovanja hranom, te nakon utvrđivanja nezadovoljavajuće mikrobiološke čistoće na površinama ili u prostoru.
  • na klimatizacijskim sustavima i uređajima
  • u vozilima za prijevoz prehrambenih proizvoda
  • javni vodovodi – prije prve uporabe
Kako se provodi ?
  • prskanje
  • orošavanje
  • zamagljivanje
Za dezinfekciju koristimo sredstva:
  • sa širokim spektrom djelovanja na bakterije i viruse
  • koja su učinkovita u prisustvu organske materije
  • koja imaju brzo početno djelovanje
  • koja nisu otrovna za ljude i životinje
  • koja nemaju neugodan miris i ne ostavljaju tragove
Sva sredstva koja koristimo su registrirana i propisana od strane Ministarstva zdravlja RH.