Dezinsekcija

Mjerom dezinsekcije suzbijaju se insekti (žohari, muhe, komarci, mravi,buhe, stjenice, ose, stršljenovi… ) odnosno člankonošci ili njihovi razvojni oblici koji su štetni za čovjeka kao prenosioci uzročnika zaraznih bolesti, izazivači alergijskih reakcija ili su nametnici i štetnici, a mogu svojim prisustvom smetati i tako umanjiti kvalitetu života.

dezinsekcijaNajraširenija metoda suzbijanja insekata je kemijska metoda, koja se temelji na primjeni kemijskih sredstava tzv. insekticida, koji imaju izraženo toksično djelovanje na insekte i njihove razvojne oblike.

Odabir metoda aplikacije insekticida kao i vrste insekticida u postupku dezinsekcije vršimo neposredno, ovisno o procjeni i stanju na terenu.

Dezinsekciju obavljamo sljedećim najsuvremenijim metodama aplikacije:

  • vlažna kontaktna dezinsekcija tlačnim prskalicama
  • motornim prskalicama
  • zamagljivanje električnim uređajem
  • generatorima za toplo i hladno zamagljivanje
  • zasipavanje larvicidima
  • nanošenjem insekticidnih gelova
  • postavljanjem različitih feromonskih klopki

zivotni-ciklus-komaracaU praksi sve više koristimo larvicidno uništavanje insekata (komaraca) izlaganjem i otapanjem posebnih granulata i tableta u vodama stajačicama (kanalizacijski otvori, lokve, spremnici s vodom, drenažni kanali, fontane, septičke jame, močvarni tereni, bare, mlake i sl.). Posebno tretiramo kanalizacijske otvore i septičke jame (kako larvicidno, tako i adultno) zbog jače toksičnosti tih mjesta i veće mogućnosti prenošenja bolesti putem insekata (komaraca).

Pojavom odraslih (adulticidnih) oblika komaraca i muha vrši se postupak toplog zamagljivanja koristeći piretroide u vodenom ili mineralnom uljnom rastvoru kako ne bi došlo do ukupnog opterećenja okoliša štetnim otapalima. Provodi se i tretman posebnim uređajem za dezinsekciju (ULV aplikator).

Budući da se tretira okoliš veliku pažnju posvećujemo izboru pojedinog preparata kako bi onemogućili kontaminaciju okoliša te bilo kakvo štetno djelovanje na toplokrvne životinje i ljude.

Ose ili još gore stršljeni nastanili su Vaš dom ?

gnijezdo stršljenaOsa gradi gnijezda promjera 40-50 cm u šupljinama i rupama pod zemljom, u šupljim deblima, šupljim fasadnim prostorima, građevinskim šlicevima u objektima ili na granama stabala. Oplođena ženka (matica) koja prezimi u proljeće osnuje osinjak. Mužjaci u principu ugibaju nakon parenja, kao i sve radilice, a samo sparene ženke (matice) prežive na toplim mjestima i na proljeće osnuju novu zadrugu. Ose su aktivne samo danju.

Stršljeni grade gnijezda u šupljim stablima, dupljama drveća, pod strehom, krovovima, u potkrovlju zgrada ili ventilacionom sustavu. Gnijezdo je veliko, široko do 35, a visoko do 60 cm. U zajednici živi do 5000 jedinki. Kao i kod osa prezimljuje samo matica od kojih neke s proljeća osnivaju nove zadruge, dok staru ne napuštaju. Na ulazu u gnijezdo obično stoji stršljen stražar, koji upozorava cijelu koloniju na opasnost. Aktivan je danju i u sumrak, od lipnja do rujna. U ljetnim mjesecima stršljenovi su veoma aktivni, ali i agresivni te osim šteta koje prave, ozbiljna su opasnost za ljude i domaće životinje.

Ubod osa i stršljena izaziva snažnu bol, uz pojavnost bijele kvržice i kružnog crvenila s otokom, koje svrbi, dok se na mjestu uboda stvara mjehurić s bistrim sadržajem. Zabilježena su veoma štetna stanja, čak i smrtna, nakon uboda kod preosjetljivih osoba. Veoma su opasni ubodi u usnu šupljinu (pri uživanju voćnih sokova ili pića iz limenki) te ubodi u glavu i vrat kao i oni u predjelu krvnih žila.

U pojedinim godinama mogu se uočiti najezde stršljenova i osa, čije suzbijanje zahtijeva posebnu pozornost uz veliki oprez. Kod suzbijanja treba im prilaziti primjereno zaštićen i to noću.

Zato smo mi tu! Zaštićeni, opremljeni i educirani.